luni, 8 decembrie 2008

Interfete Web 101 - CMS

Salut din nou!

Tot din categoria elementelor de baza (101) ce trebuie luate in vedere cand vine vorba de construirea unui site, face parte si termenul de Content Management System, pe scurt CMS.

Ce este un CMS?
Dupa cum ii zice si traducerea mot-a-mot din engleza, un CMS reprezinta un sistem de administrare al continutului unui website. El este format in general din doua componente:
- CMA (Content Management Application): partea ce permite unui manager sau utilizator sa creeze, modifice, sau stearga continutul unui site fara a avea cunostinte specializate (Webmaster, HTML).
- CDA (Content Delivery Application): componenta ce foloseste si compileaza informatiile din CMS pentru a actualiza website-ul nostru.

Functionalitatea unui CMS


sursa photo
Dupa cum se poate observa in figura functiile de baza ale unui CMS sunt:

* Crearea de continut : Un CMS ofera o interfata usoara de adaugare de fisiere text, poze, video, documente unui utilizator care nu are cunostinte de HTML sau Web design. De asemenea are functii de structurare a informatiei, folosind chiar drag-and-drop intre pagini, si de stabilire a legaturilor existente intre ele.

* Managementul continutului : Sunt puse la dispozitie mecanisme ce asigura salvarea tuturor versiunilor unei pagini pe masura ce ea este actualizata, impreuna cu informatii despre cine a facut modificarea si cand. De asemenea se poate asigura accesul userilor doar la anumite parti ale unui website care pot fi editate, si pentru a asigura un control mai bun al continutului fiecare actualizare poate fi notificata unui supervisor pentru a primi o confirmare inainte ca acesta sa fie publicat efectiv de catre CDA.

* Publicarea : Odata ce continutul este gata acesta poate fi publicat foarte usor pe unul sau mai multe site-uri simultan. CMS-ul lasa loc pentru o customizare grafica prin numeroase teme si plug-in-uri, si asigura consistenta paginilor pe website-ul nostru. Aceasta face ca atentia autorului sa fie mai concentrata asupra calitatii continutului, in timp ce partea de look & feel sa revina CMS-ului.

* Prezentare : Un CMS cuprinde numeroase modalitati de imbunatatire a calitatii si flexibilitatii unui site. Asigura o compatibilitate cu numeroase browsere si face ca site-ul sa fie accesibil la un numar cat mai mare de vizitatori. Poate genera automat structura paginilor si meniurile din site si deasemenea il poate face mai interactiv cu vizitatorii si mai dinamic.

In plus fata de cele prezentate mai sus, un CMS mai prezinta si alte avantaje: costuri reduse de mentenanta a site-ului impreuna cu suport pe numeroase forumuri, optiuni de securitate avansate, timp scurt de punere in functiune si un potential mai mare de crestere a site-ului datorita contributiei simultane a mai multor autori la el.

Exemple
Printre cele mai cunoscute CMS-uri se regasesc Joomla!, Drupal, si specializat pe partea de blog-uri, Wordpress. Exista si evaluari ale CMS-urilor anuale iar o lista sumara a premiilor acordate o gasiti aici. Un exemplu de site construit pe Joomla! si cu tutoriale pe partea de interfete web este www.interfete-w3b.com

Va salut si ne reauzim in curand :-)

Niciun comentariu:

Articolele noastre